Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Teoretiska utgångspunkter

Målet med CeCAR är att bygga upp och genomföra tvärvetenskaplig forskning med det långsiktiga syftet att kunna bidra till att utveckla en teori som kan förklara framgångsrikt kollektivt handlande. Utvecklandet av en sådan teori förutsätter fler- och tvärvetenskapligt arbete med att identifiera både faktorer som medverkar till kollektivt handlande och motverkar sådant handlande och inte minst hur dessa olika typer av faktorer samverkar.

Mänskligheten står inför många stora utmaningar som till exempel storskaliga och systematiska giftutsläpp, klimatförändringar, havsförsurning, överutnyttjande av naturresurser och hälsorelaterade farsoter såsom pandemier och antibiotikaresistens.

Gemensamt för de flesta av dessa utmaningar är att de är sprungna ur sociala- eller så kallade kollektiva dilemman. Det är situationer där aktörers egenintresse står i konflikt med kollektivets långsiktiga intressen och där varje försök att gynna det allmänna kräver mer eller mindre stora investeringar och uppoffringar bland de enskilda aktörerna. Normaltillståndet, eller det mest självklara utfallet i sådana situationer, är att varje aktör väljer att gynna sig själv framför kollektivet.

För att det allmänna intresset därför skall gå vinnande ur dessa dilemmasituationer, förutsätts kollektivt handlande (engelska: collective action), vilket betyder att ett tillräckligt stort antal inblandade aktörer antingen frivilligt inleder samarbeten, eller kommer överens om och inför, regleringar (till exempel lagar och andra styrmedel) med syftet att skapa samarbete. Att förstå under vilka villkor aktörer antingen väljer att frivilligt samarbeta, eller att rätta sig efter sådana samarbetsgenererande regleringar, är helt avgörande för att samhället skall kunna undvika många av de storskaliga utmaningar som vi står inför idag.

 

En utförligare beskrivning finns på den engelska sidan.

Övergripande forskningsfrågor

1. Vilka faktorer medverkar till framgångsrikt frivilligt storskaligt kollektivt handlande?

2. På vilket sätt samverkar dessa faktorer och vilken effekt har denna samverkan på frivilligt storskaligt kollektivt handlande?

3. Vilka faktorer medverkar till framgångsrikt reglerat storskaligt kollektivt handlande?

4. På vilket sätt samverkar dessa faktorer och vilken effekt har denna samverkan på reglerat storskaligt kollektivt handlande?

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2016-05-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?