Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tvång eller frivillighet? Om bästa vägen till ett framgångsrikt klimatarbete

Att undvika mänskligt orsakade klimatförändringar kan ses som ett storskaligt kollektivt handlandeproblem. Det är inte bara en knäckfråga för miljöpolitiken, det är i själva verket en av mänsklighetens största utmaningar hittills. Att få till stånd en omfattande minskning av växthusgasutsläpp, framförallt koldioxid, är därför helt nödvändigt. Frågan är bara hur det ska gå till; genom frivilliga åtaganden eller genom någon form av tvång?

Att undvika mänskligt orsakade klimatförändringar är inte bara en av miljöpolitikens främsta knäckfrågor, utan också en av mänsklighetens största utmaningar hittills. Att få till stånd en omfattande minskning av växthusgasutsläpp, framförallt koldioxid, kan beskrivas som hanterandet av ett storskaligt kollektivt handlandeproblem. Ett framgångsrikt klimatarbete förutsätter ett globalt samarbete mellan en stor mängd aktörer som varierar avseende allt från ansvar till makt och inflytande, och som dessutom befinner sig på en rad olika nivåer i samhället. Vilken roll spelar politiken för att skapa kollektivt handlande i sådana komplexa situationer, och vilket hopp kan sättas till frivilliga initiativ?

Dessa frågor utforskas närmare inom en stor satsning vid Göteborgs universitet – Centre for Collective Action Research (CeCAR) – som också står värd för detta seminarium där kortare inlägg av forskare och politiker varvas med en aktiv publikdialog.

Medverkande

Sam Dupont, docent biologi & miljövetenskap, Göteborgs universitet, Sverker C. Jagers, professor i statsvetenskap & föreståndare för CeCAR, Göteborgs universitet, Simon Matti, docent i statsvetenskap & expert på klimatlagar, Luleå tekniska universitet samt Eva Svedling statssekreterare hos Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.


När: Måndag 3 juli, kl. 12.00–13.00

Var Västsvenska Arenan i direkt anslutning till Almedalsparken, intill Västerport på Strandvägen

Arrangör: Göteborgs universitet

Moderator: Göran Rosenberg

Länk: http://vastsvenskaarenan.se/project/tvang-eller-frivillighet-om-basta-vagen-till-ett-framgangsrikt-klimatarbete-cecar-vid-goteborgs-universitet/

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-05-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?